English
دوفصلنامه علمی- پژوهشی کشاورزی بوم شناختی
مشاهده جزئیات مقاله
دانلود فایل مقاله :
( 1822 بازدید ) ( 38 دانلود )
اطلاعات انتشار : دوره 1 - شماره 2
نوع مقاله : مقالة‌ تحقيقي‌ (پژوهشي‌)
محورهای مقاله : محور اول
عنوان مقاله : ارزیابی تأثیر عوامل اقتصادی اجتماعی بر تنوع زیستی گونه های سبزی و صیفی؛ مطالعه موردی شهرستان ورامین
خلاصه مقاله : در این مقاله وضعیت تنوع زیستی گونه های سبزی و صیفی و عامل مؤثر بر آن، در روستاهای شهرستان ورامین از طریق مصاحبه با کشاورزان و استفاده از دانش بومی آنها ارزیابی شد. نتایج نشان داد که تنوع گونه های سبزی و صیفی در این منطقه تحت تأثیر عوامل اجتماعی- اقتصادی کشاورزی قرار دارد. در این رابطه از میان متغیرهای مختلف میزان دسترسی به آب و اندازه زمین های زراعی به ترتیب همبستگی معنی دار منفی و مثبت را با غنای گونه ای نشان دادند، بطوری که هر چه کشاورزان به منظور مقابله با مشکل کم آب گونه های متنوع تری از سبزی و صیفی را کشت می کردند. همچنین از آنجا که در اغلب روستاهای مورد مطالعه وسعت زمین های زراعی کم بود، کشاورزان یکی از مهم ترین دلایل کاهش تنوع در مزارع خود را در اختیار نداشتن زمین کافی معرفی کردند. به این ترتیب می توان گفت که میزان دسترسی به نهاده ها یکی از عوامل تعیین کننده تنوع زیستی گونه های کشاورزی محسوب می شود.
تخصص ها : تنوع زیستی، دانش بومی، غنای گونه ای
منابع : Brush,S.B.,1995. Insitu conservation of land racesin centers of crop diversity. Crop Science.35,346-354.* Cebolla-Cornejo, J.Soler,S.and Nuez,F.,2007.Genetic erosion of traditional varieties of vegetable crops in  Europe:  tomato  cultivationin Valencia (Spain) as a case  Study. International Journal of Plant Production. 2,113-128.* Cleveland, D. A. Soleri, D. and  Smith,  S. E., 1994.Do folk varieties have a role insustainableagriculture?  Bioscience.  44, 740-751.* Gauchan,  D. Smale, M.  Maxted , N. Cole,  M, Sthapit, B.R. Jarvis, D.and Upadhyay, M.,2005. Socioeconomic and Agroecological Determinants of Conserving On-farm :  The Case of Rice Genetic Resources. Nepal Agricultural Journal. 6,89-98.* Hashemi,F.1389. Evaluation  of  Plant Agrobiodiversity;  a case study of Basht d istrict  ­ - Gachsaran County. Msc.Thesis. ShahidBeheshti Un iversity, Velenjak, Tehran,Iran.* Hillel , J. Groenen, M. A. M., Tixier-Boichard, M.andKorol,   A. B.,   2002.    Biodiversity    of populations assessed by  micro satellite typing of DNA pools.Genet.Sel. Evol.35,533-557.* Koocheki,A.andNassiriMahallati,M.,2004. Biodiversity of fruits and vegetables in Iran. Biaban  9( I ),79-87.* Odero,    K..  K.,  1998. Socio-economic  Factors Determining              On-farm  Agricultural Biodiversity i n Zimbabwe. A Study Sponsored by  I UCN  - The  World  Conservation  Union, Regional Office for Southern Africa.Harare,Zimbabwe: IUCN. PimbertM.,1999. Sustaining the Multiple Functions of  Agricultural  Biodiversity,  Gatekeeper Series no. 88, IIED,  3  Endsleigh  Street, London  WCIH  ODD,UK.* Rana, R. B. Garforth, C. Sthapit, B. and Jarvis,D.,2007.  Influence  of  socio-econom ic  and cultural factors in rice varietal diversity management  on-farm  in  Nepal.  Agricultureand  Human  Values. 24,461-472.* Shrestha,  T. B., 1999. Nepal  Country   Report   on Biological  Diversity. IUCN-Nepal.* Upreti, B. R., 2000. The effects of changing land  use  systems in agricultural biodiversity: experiences and lessons from Nepal. In: XuJ. (ed.),  Links Betweenthe Cultureand Biodiversity . Yunnan  Science  and  Technology, Yunnan,China.pp.327-337.* Saxena, K:G. Maikhuri, R.K. and Rao, K.S., 2005. Changes in agricultural biodiversity: implications for sustainable livelihood in the Himalaya . Journal Mountain Science. 2,23-31.* Wolff, F., 2004.    Legal   Factors  Driving Agrobio diversity Loss. Environmental Law Network  International.  1,1-11.* WRI (World Resources Institute)/IUCN (The WorldConservation Un ion)/UNEP UnitedNationsEnvironment Programme., 1992. Lossesofbiodiversity and their causes. ln: Global Biodiversity Strategy. pp. 7-18.  World Resources Institute.   The World Conservation systems in agricultural biodiversity: Union and United Nations Environment Programme. Retrieved from http://pdf.wri.org/.  experiences and lessons from Nepal. In: XuJ.(ed.),  Links  Between the Culture  and Programme.http://pdf.wri.org/ Retrieved from Biodiversity .Yunnan  Science  and  Technology, Yunnan,China.pp.327-337. globalbiodiversitystrategy_2.pdf   on  DecemberI ,2006.*
شماره صفحه :
از 52 تا 60


نویسندگان مقاله :
نویسندهترتیب نویسندهدانشگاه / سازمان/ موسسهدانشگاه / سازمان/ موسسه ( لاتین )سمتپست الکترونیکیمدرک تحصیلی
آگرین داوری 1دانشگاه فردوسی مشهدFerdowsi University of Mashhad kkhoshbakht@yahoo.com 
کورس خوشبخت
(نویسنده مسئول)
2دانشگاه شهید بهشتیShahid Beheshti University kkhoshbakht@yahoo.com 
هادی ویسی 3دانشگاه شهید بهشتیShahid Beheshti University kkhoshbakht@yahoo.com 
آرش قلعه گلاب بهبهانی 4دانشگاه فردوسی مشهدFerdowsi University of Mashhad kkhoshbakht@yahoo.com 
هومان لیاقتی 5دانشگاه شهید بهشتیShahid Beheshti University kkhoshbakht@yahoo.com 
جعفر کامبوزیا 6دانشگاه شهید بهشتیShahid Beheshti University kkhoshbakht@yahoo.com 

کلیه حقوق این وب سایت برای دوفصلنامه علمی- پژوهشی کشاورزی بوم شناختی محفوظ می باشد .