English
دوفصلنامه علمی- پژوهشی کشاورزی بوم شناختی
مشاهده جزئیات مقاله
دانلود فایل مقاله :
( 1183 بازدید ) ( 106 دانلود )
اطلاعات انتشار : دوره 3 - شماره 1
نوع مقاله : مقالة‌ تحقيقي‌ (پژوهشي‌)
محورهای مقاله : محور اول
عنوان مقاله : مطالعه سیر انرژی و شاخص­های اقتصادی در سیستم­های تولید سیب زمینی و چغندر قند در استان خراسان رضوی
خلاصه مقاله : امروزه هدف اصلی در کشاورزی، افزایش عملکرد و کاهش هزینه­ ها است بنابراین محاسبه و ارزیابی بودجه انرژی بسیار مهم می­باشد. هدف از مطالعه حاضر، مقایسه دو سیستم تولید چغندر قند و سیب زمینی از نظر کارایی مصرف انرژی، فشردگی انرژی، بهره­ وری انرژی، نسبت سود به هزینه و مقدار مصرف انرژی­های تجدیدپذیر و غیر تجدیدپذیر در استان خراسان رضوی بود. به منظور اجرای این بررسی، اطلاعات از 153 مزرعه چغندر قند و 54  مزرعه سیب زمینی با استفاده از پرکردن پرسشنامه، در سال 1390 جمع آوری شد. نتایج نشان داد که کل انرژی مورد نیاز در مزارع چغندر قند و سیب زمینی به ترتیب، 42232 و 59611 مگاژول در هکتار بود. در مزارع چغتدرقتد سهم انرژی های مستقیم و غیر مستقیم از کل انرژی مصرفی به ترتیب 57 و 43 درصد بود. همچنین 31 درصد از کل انرژی مصرفی به انرژی های تجدید شونده و 69 درصد به انرژی های تجدید ناپذیر اختصاص یافت. در مزارع سیب زمینی نیز سهم انرژی های مستقیم و غیر مستقیم از کل انرژی به ترتیب 54  و 46 درصد و  سهم انرژی های تجدید شونده و غیر تجدید شونده به ترتیب 43 و 57 درصد بدست آمد. کارایی مصرف انرژی در مزراع چغندر قند و سیب زمینی به ترتیب 35/13 و 55/1 بود. نسبت سود به هزینه­ ها نیز در مزارع چغندر قند و سیب زمینی به ترتیب 26/1 و 33/2 محاسبه شد. نتایج نشان داد که در مزارع چغندر قند نسبت به سیب زمینی، کارایی مصرف انرژی بالاتر بود، در صورتی که در مزارع سیب زمینی سود اقتصادی بیشتری در مقایسه با مزارع چغندر قند حاصل کرد.
تخصص ها : بهره­ وری انرژی، درآمد خالص، فشردگی انرژی، نسبت سود به هزینه­ ها.
منابع : Al-Mohammad, A., 2001.Renewable energy resources in Syria. Renewable Energy.24,365–7.* Anonymous, 2011. Portal of the Iranian Ministry of Agriculture. Available online at: http://www.maj.ir/english/Main/Default.asp.* Banaeian, N., Omid, M. and Ahmadi, H., 2010. Energy and economic analysis of greenhouse strawberry production in Tehran province of Iran. Energy Conversion and Management. 52, 1020-1025.* Cetin, B. and Vardar, A., 2008. An economic analysis of energy requirements and input costs for tomatoproduction in Turkey. Renewable Energy. 33, 428-433.* Erdal, G., Esengu, K., Erdal, H. and Gunduz, O., 2007. Energy use and economical analysis of sugar beet production in Tokat province of Turkey. Energy. 32, 35–41.* FAO,2000. The Energy and Agricultural Nexus. Environment and Natural Resources Working Paper. Rome.* Ghorbani, R., Mondani, F., Amirmoradi, S., Feizi, H., Khorramdel, S., Teimouri, M., Sanjani, S., Anvarkhah, S. and Aghel, H., 2011. A case study of energy use and economical analysis of irrigated and dryland wheat production systems. Applied Energy. 88, 283-288.* Kizilaslan, H., 2009.  Input–output energy analysis of cherries production in Tokat province of Turkey. Applied Energy. 86 , 1354–1358.* Mandal, K.G., Saha, KP., Ghosh, P.K., Hati, K.M. and Bandyopadhyay, K.K., 2002. Bioenergy and economic analysis of soybean-based crop production systems in central India. Biomass and Bioenergy. 23, 337-45.* Mohammadi A. and Omid, M., 2010. Economical analysis and relation between energy inputs and yield of greenhouse cucumber production in Iran. Applied Energy. 87, 191–196.* Mohammadi, A., Tabatabaeefar, A., Shahin, Sh., Rafiee, Sh. and Keyhani. A., 2008. Energy use and economical analysis of potato production in Iran a case study: Ardabil province. Energy Conversion and Management. 49, 3566–3570.* Newbold, P., 1994. Statistics for Business and Economics. Prentice-Hall, Inc. USA.* Singh, J.M., 2002. On farm energy use pattern in different cropping systems in Haryana, India. MS.c. Thesis. University of Flensburg,  Germany*.* Zangeneh, M., Omid, M. and Akram, A., 2010. A comparative study on energy use and cost analysis of potato production under different farming technologies in Hamadan province of Iran. Energy. 35, 2927-2933.* Ziesemer, J.,2007.Energy Use in Organic Food Systems. Natural Resources Management and Environment Department Food and Agriculture Organization of the United Nations.  Rome.*
شماره صفحه :
از 69 تا 82


نویسندگان مقاله :
نویسندهترتیب نویسندهدانشگاه / سازمان/ موسسهدانشگاه / سازمان/ موسسه ( لاتین )سمتپست الکترونیکیمدرک تحصیلی
فرزاد مندنی 1دانشگاه رازیRazi University sh_riahinia@yahoo.com 
شهرام ریاحی نیا
(نویسنده مسئول)
2دانشگاه پیام نورPayam Nour University sh_riahinia@yahoo.com 
محمدرضا اصغری پور 3دانشگاه زابلUniversity of Zabol sh_riahinia@yahoo.com 

کلیه حقوق این وب سایت برای دوفصلنامه علمی- پژوهشی کشاورزی بوم شناختی محفوظ می باشد .